Palverännakule Viru-Nigulasse!

viru nigulaSellel aastal toimub palverännak Viru-Nigulasse 25. korda. Loomulikult on ajaloost teada, et keskajal ja ka hiljem, isegi okupatsiooniperioodil, tegid katoliiklased palverännakuid Viru-Nigula Maarja kabeli juurde. Taasiseseisvunud Eestis avalikult taastatud palverännutraditsioonist Viru-Nigulas on saanud üks armastatud palverännu koht katoliiklaste hulgas. Seega võiks öelda, et katoliiklased tähistavad tänavu palverännaku väikest juubelit.

 

Viru-Nigula Maarja kabeli rajamine ulatub 13. sajandisse. Tänaseni pole selge, miks kabel ehitati. Arvatakse, et kabel võib olla mälestustähis 1268. aastal Viru-Nigula lähedal toimunud Liivi ordu ja Vene vägede lahingule. Pärast reformatsiooni 16. sajandil kabelit enam ei hooldatud. Kuna kabelit hakati hiljem seostama rahvaliku ebausuga, siis 17. sajandil lammutati kabel osaliselt ja see jäigi lagunema. Tänaseks on säilinud kabeli otsaviil. Täna tervitab palverändurit Maarja kujutis kabeli otsaviilu aknas. Klaasvitraaž paigaldati sinna alles hiljuti, selle autor on kunstnik Kai Kiudsoo Värv. Kunstiteose paigaldasid katoliiklastest vabatahtlikud, kelle mõtteks oli, et Maarja kabel, kuhu palverännakule tullakse,  ei saa olla ilma Neitsi Maarja kujutiseta,.

Alati kui palverännule minnakse, on selleks olnud konkreetne ühine intentsioon. Loomulikul on iga palveränduril ka isiklikud palvesoovid, mida Jumala ette tuua just konkreetse palverännaku ajal. Nii näiteks on Viru-Nigulasse mindud ja palutud paavsti visiidi eduka ja turvalise toimumise eest, preestrikutsumuste eest Maarjamaale, rahu eest maailmas, eelkõige Ukrainas. 2022. aasta augustis ühinesid katoliiklastega ukraina kreekakatoliiklased ja sõitsid üheskoos Viru-Nigulasse, et paluda rahu eest Jumalaema Maarja eestkostel. Sel aastal on Viru-Nigula palverännaku juubeliaasta ja ühtlasi tähistab Eesti Apostellik Administratuur asutamise 100. aastapäeva. Me saame tänada Jumalat selle eest, et meil on tegus ja aktiivne ning ühiskonnas nähtav katoliku kirik ning samas palume kiriku vajaduste eest 24. augustil 2024 Viru-Nigulas.

Viru-Nigula palverännakut valmistab ette Ahtme kogudus, eesotsas isa Jozefiga, kes on väsimatult juhtinud katoliiklaste hingeelu Ida-Virumaal üle kümne aasta. Kui temalt küsisime, et kuidas  valmistuda palverännakuks Viru-Nigulasse, siis vastas ta: „Minu arvates on oluline vaimne ettevalmistus: pihtimine, et olla valmis vääriliselt vastu võtma Armulauda Missa ajal Viru-Nigulas. Ma tahan rõhutada ka individuaalset palvet, mis on väga oluline iga inimese jaoks enne palverännaku algust.“ Järgigem siis isa Jozefi nõuandeid, sest see on tõesti väga oluline hästi ette valmistuda palverännakuks. Isa Jozef andis veel soovitusi palverännakule tulekuks, et igaühel, kes tuleb Viru-Nigulasse, on tähtis mõista vaimset eesmärki, miks ma lähen palverännakule. Ma võin palvetada oma pere, meie Eesti riigi ja rahu eest, eriti rahu eest Ukrainas, kuid isa Jozef rõhutab, et palverännaku eesmärk on  eelkõige inimese moraalne ja hingeline uuenemine.

Lõputuseks tuleks peatuda korra peapiiskop Eduard Profittlichil, kes nägi palverännakus Jumala saladust. Tema järgi peaks katoliiklane pidevalt osalema palverännakul. Eriti meeldis talle kui katoliiklane külastab Peetruse linna või Maarjaga seotud paiku, sest Maarja, kes oli pärispatuta, kannab endas üleloomuliku armu saladust. Samuti ta mõistis, et palverännak ei ole midagi välispidist, vaid alati oma sisemine küllus, mida ka isa Joszef eelnevalt rõhutas, miks on  just oluline hästi valmistuda palverännakuks.

Profittlich on palju kirjutanud usklike inimeste läbielamusest. Ta ei mõelnud Missast, tunnipalvusestest ja palverännakutest kui millegi kogemisest, vaid talle oli mõistetav katoliiklase usuelu aktiivne elamine alati läbielamusena. Sellisena saame kõik katoliiklastena osaleda selle aastasel palverännakul Viru-Nigulasse ja palvetada Jumalaema eestkostel kiriku vajaduste eest Administratuuri juubeliaastal ja eesseisva Jumala sulase peapiiskop Eduard Profittlichi õndsakskuulutamise eest, et see kannaks palju vilja Maarjaamaal, sest pühakud on meie vahendajad, taevased sõbrad ja kaitsjad, kes ootavad meie palveid.

Viru-Nigulasse läheb ka Tallinnast buss. Vajalik registreerimine Peeter-Pauli kantseleis. Buss väljub Mere pst. 5, kell 8.30. Maksab edasi-tagasi 15 eur.

Foto: E-kirik.ee

Copyright © 2020 Katoliku Kirik Eestis. All Rights Reserved.

Search